Welke processor heb ik nodig?

De processor zorgt voor het afhandelen van alle handelingen die op een systeem gebeuren. Van je muisklik tot toetsaanslag. Een essentieel onderdeel dus en in grote mate belangrijk voor de snelheid van je systeem. Helaas is de processor dan wel een van de meest ingewikkelde onderdelen om uit te zoeken.

Voor laptop of desktop processors zijn er 2 grote bedrijven: AMD en Intel. Waar Intel processors voorheen overduidelijk de beste waren heeft AMD in de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt. Vooral op gebied van prijs/prestaties. De meest verkochte systemen zijn nog steeds Intel. Deze hebben we dan ook het meeste liggen. Dit betekent niet dat Intel altijd de beste keuze is. Afhankelijk van de werkzaamheden of bij een beperkter budget kan een AMD processor meerwaarde hebben. Wil je het snelste van het snelste, dan kom je nog steeds bij Intel uit.

De productlijnen met elkaar vergeleken:

Intel - AMD

Intel Core i3  –  AMD Ryzen 3/ A12

Intel Core i5  –  AMD Ryzen 5

Intel Core i7  –  AMD Ryzen 7

Intel Core i9  –  AMD Ryzen 9

Processor

Onderstaande tabel geeft aan welke processor je nodig hebt voor welke werkzaamheden:

Processor:Geschikt voor:
Intel Core i3 / AMD Ryzen 3Internetten, mailen en tekstverwerken
Intel Core i5 / AMD Ryzen 5Lichte videobewerking, fotobewerking of games. Geschikt voor meerdere taken tegelijkertijd.
Intel Core i7 / AMD Ryzen 7Zwaardere videobewerking, fotobewerking of games.

Wil je er iets dieper op in gaan?  Dan nu het moeilijke gedeelte:

Generaties

Naast de productlijnen die hierboven staan zijn er ook verschillende generaties. De eerste generatie Core i3/i5/i7 processors zijn in 2010 uitgebracht en ongeveer ieder jaar wordt een nieuwe generatie uitgebracht. Iedere generatie is weer iets sneller, zuiniger en/of efficiënter dan de oudere generatie. Een Intel Core i3 van de nieuwste generatie is bijvoorbeeld sneller dan een Intel Core i7 van de eerste generatie. Zeker bij meerdere generaties verschil tussen processors is dit van belang en kan een Intel Core i3 een betere keuze zijn dan een Intel Core i5 of i7.

Het herkennen van de processorgeneratie is gelukkig niet zo moeilijk als je het trucje eenmaal weet. De eerste generatie Intel processors kun je herkennen aan het typenummer van 3 cijfers. Bijvoorbeeld “Intel Core i7 860”. Vanaf de 2e generatie hebben Intel processors een 4-cijferig typenummer, waarbij het eerste nummer voor de generatie staat. Bijvoorbeeld “Intel Core i5 6500″ of “Intel Core i9 9900″. Bij AMD werkt dat net zo. De AMD Ryzen 5 5600U is bijvoorbeeld van de 5e generatie.

Let op dat deze generaties niet gelijk lopen. Een Intel Core i5 van de 5e generatie komt uit 2015, terwijl de AMD Ryzen 5e generatie uit 2020 komt.

Cores en Threads

Een core bestaat fysiek in de processor en kan 1 taak tegelijkertijd afhandelen. Meer cores betekent dus ook dat het systeem meerdere taken tegelijkertijd af kan handelen. Een thread is virtueel en zorgt dat een core taken efficiënter kan afhandelen. Dit levert een snelheidswinst van tussen de 20 en 70% op, afhankelijk van de taak.

Dan heb je ook nog de termen zoals ‘dualcore’ en ‘quadcore’. Dit wil niets anders zeggen dan de hoeveelheid cores die een processor bevat. Een dualcore processor heeft 2 cores en een quadcore processor heeft er 4. Een quadcore kan dus meer taken tegelijkertijd afhandelen dan een dualcore.