Wat zijn de voordelen van een (refurbished) zakelijke laptop?

Ik krijg nog steeds met enige regelmaat de vraag waarom je voor een refurbished zakelijke laptop zou kiezen en niet voor een nieuw model consumenten laptop. Voor beide opties valt wat te zeggen en de keuze hangt naar mijn mening vooral af van het gebruik en het beschikbare budget. 

Waarom een zakelijk model?

De belangrijkste reden om voor een zakelijke laptop te kiezen is de kwaliteit. Zakelijke laptops zijn steviger gebouwd en er op gemaakt om dagelijks gebruikt te worden. Dit zie je bijvoorbeeld terug in materialen en het ontwerp.

Daarnaast zijn zakelijke modellen meestal eenvoudiger te repareren en zijn onderdelen beter beschikbaar. Vaak hoeft alleen de bodemplaat verwijderd te worden om bij de belangrijkste onderdelen te kunnen. Hierbij valt te denken aan de accu, ventilator of harddisk.

Verder hebben zakelijke modellen vaker opties zoals een verlicht toetsenbord, vingerafdruk sensor of fysieke TPM-chip en is het ontwerp vaak wat ingetogener.

Waarom een consumenten model?

Voor hetzelfde geld heb je vaak een consumenten model met betere specificaties of dezelfde specificaties voor minder geld.

Als je de laptop weinig meeneemt is de extra stevigheid minder belangrijk en voldoet een consumenten model ook.

Een refurbished zakelijk model is al wat ouder. In de tussentijd zijn er weer nieuwere, snellere laptops uitgebracht. De keuze voor een nieuwe kan dus ook heel logisch zijn. Zeker voor bijvoorbeeld gamers, waarbij de nieuwst videokaart het verschil kan maken bij het gamen.

Daarnaast heeft een nieuwe laptop vaak langere garantie. Bij refurbished wisselt het per aanbieder van 30 dagen tot 2 jaar, terwijl dat bij een nieuwe laptop minimaal 2 jaar is.

Conclusie

Beide types kennen hun voordelen en nadelen. Uiteindelijk hangt het af van het gebruik en van het budget.

Bij een goedkoper model tot +-€400,- is een refurbished laptop bijna altijd beter. Nieuw is er weinig te verkrijgen voor dat budget en bij de modellen die wel beschikbaar zijn is bespaard op de onderdelen.

Vanaf ongeveer €500,- beginnen de consumenten modellen met degelijke specificaties en wordt nieuw een reële optie. Voor hetzelfde bedrag zijn refurbished zakelijke modellen van ongeveer 1 a 2 jaar oud te krijgen. De keuze hierbij is meer persoonlijk.

In de duurdere regionen zijn zakelijke laptops nieuw te koop en is de keuze naar mijn idee niet moeilijk. Maar mensen met dit budget zullen ook minder of niet naar refurbished kijken. Tenzij je echt naar specifieke modellen op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan workstations, game laptops of andere modellen die nieuw tot wel €2000- of meer kosten.

pexels tima miroshnichenko 5703527 Kopie