Wat is een refurbished laptop / desktop / server?

Regelmatig zijn er vragen van klanten over de term ‘refurbished’ of over de controle van de systemen. Hoog tijd dus om daar wat aandacht aan te besteden.

Wat is refurbished?

Een refurbished apparaat is voorheen gebruikt en daarna nagekeken en, indien nodig, gerepareerd. Daarnaast pas ik de systemen aan naar de huidige standaard. Denk aan laptops die origineel met Windows 7 of 8 zijn geleverd, terwijl Windows 10 en 11 nu de standaard zijn. In veel gevallen doen de systemen daardoor nauwelijks onder voor nieuwe systemen.

Waar komen de systemen vandaan?

De meeste producten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven. Na 2 tot 5 jaar worden de systemen vervangen, ondanks dat ze meestal nog prima functioneren. Deze systemen zijn nieuw prijzig en kenmerken zich door hun bouwkwaliteit. Daarnaast krijgen we af en toe inruil laptops of laptops van kleine bedrijven.

HDD repair

Wat is het verschil tussen refurbished en tweedehands/ gebruikt?

Het grote verschil zit in de controle die bij een refurbished product plaats heeft gevonden en bij een tweedehands product meestal niet. Daarnaast heb je bij een tweedehands product meestal geen garantie en bij een refurbished product altijd.

Hoe kijken we welk soort systeem na?

De systemen worden op diverse punten gecontroleerd, gecombineerd met extra controles op bekende problemen. Eerst worden de systemen rondom gecontroleerd op schades en gebruikerssporen. Bijvoorbeeld een defecte USB-poort of kras in het scherm. Vervolgens worden de systemen intern gecontroleerd. Als laatst worden de systemen op werking getest. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de interne testprogramma’s en diverse externe testprogramma’s.

Als het systeem nagekeken is wordt het systeem online gezet. Voor de verkoop wordt het systeem dan voor de laatste keer kort nagekeken en daarna verzonden of klaargezet voor afhalen.

Laptops

Laptops worden van binnen en buiten nagekeken. De staat van de laptop wordt op basis van 1 tot 5 sterren beoordeeld. Bij grotere schades of defecten wordt dit ook apart in de advertentie vermeld.

Afhankelijk van de laptop zijn er tussen de 20 tot 25 punten waarop een laptop gecontroleerd wordt.

Desktops

De controle tussen laptops en desktops is eigenlijk niet zo verschillend, behalve dat er minder onderdelen zijn om te controleren. Ook desktops worden van binnen en buiten nagekeken. De staat van de desktop wordt op basis van 1 tot 5 sterren beoordeeld. Bij grotere schades of defecten wordt dit ook apart in de advertentie vermeld.

Afhankelijk van de desktop zijn er tussen de 15 tot 25 punten waarop een desktop gecontroleerd wordt.

Servers

Servers worden gecontroleerd met de ingebouwde tools. Deze zijn uitgebreider dan bij laptops of desktops, waardoor nagenoeg geen externe tools nodig zijn. Daarnaast worden servers uiteraard ook fysiek beoordeeld op mogelijke defecten.

Afhankelijk van de server zijn er tussen de 10 en 15 punten waarop een server gecontroleerd wordt. 

Toch zijn er af en toe defecten. Hoe kan dat na alle controles?

Er gaat altijd wel een keer iets mis. In de afgelopen jaren heb ik dan ook de meest gekke problemen meegemaakt. Van een server die licht onder stroom staat door een slechte aardedraad in huis tot een laptop die weken perfect werkt bij de klant en vervolgens van de een op andere dag niets meer doet. Met het testen worden de meeste defecten zichtbaar. Toch blijft een defect soms verborgen, glipt er een doorheen of ontstaat het simpelweg pas later. Het is en blijft ook nog steeds mensenwerk… Gelukkig doe ik dan wel mijn uiterste best om het zo goed mogelijk om te lossen.