Verschillen in processorsnelheid - de Turbo

Recent kreeg ik een vraag over de processorsnelheid van een klant. In de advertentie stond een lagere snelheid dan op andere websites. Hoe kan dat?

De meeste processors hebben een basis snelheid en een turbo snelheid. Bij Intel heet dit de ‘Turbo Boost’ en bij AMD de ‘Turbo Core’.  De processor draait standaard op een lagere snelheid (de ‘base frequency’) en kan de snelheid verhogen (de ‘turbo frequency’) als de computer intensief gebruikt wordt.

1135G7 voorbeeld
Als voorbeeld de Intel Core i5 1135G7 processor. Deze processor draait standaard op 2,4ghz en kan met de turbo boost op 4,2ghz draaien.

Het voordeel hiervan is dat de processor op een lagere snelheid draait als de computer niets hoeft te doen en alleen sneller draait als het nodig is. De gemiddelde computer doet het grootste gedeelte van de tijd weinig en dus zorgt dit voor een besparing van energie en warmte. Bijkomend voordeel is dat laptops langer mee kunnen op 1 accu lading.

Het nadeel van de turbo boost is de extra warmte die het produceert in combinatie met de koeling. Bij desktops is dat meestal geen probleem omdat er voldoende ruimte is voor koeling. Laptops hebben vaak niet of nauwelijks voldoende koeling voor de turbo boost. Dit resulteert dan in continu draaiende ventilatoren al dan niet in combinatie met de processor die langzamer gaat draaien omdat deze anders oververhit raakt.

Processor