Tips bij het kopen van een server
Met enige regelmaat krijg ik klanten die voor het eerst een server kopen of klanten die er nog niet helemaal in thuis zijn. Ik krijg daardoor dan ook de meest uiteenlopende vragen. Tijd om de meest gestelde vragen te beantwoorden.
Geluid
De meest gestelde vraag gaat over het geluid. Niet onlogisch aangezien de meeste servers veel geluid kunnen produceren. Ik maak daarbij onderscheid tussen de rack servers (19 inch pizzadozen), Tower servers en Home servers.
Rack servers
Rack servers zijn gemaakt om in een gekoeld datacenter te hangen, waar geluid minder belangrijk is. In het begin blazen de fans op 100%. Dit zakt later in naar een geluidsniveau te vergelijken met een game-PC onder belasting. Tenzij je de server ’s nachts uit kunt zetten zou ik een rack server alleen adviseren als je een garage/ schuur/ zolder hebt waar de server kan liggen. Op je slaapkamer of meterkast maakt teveel lawaai.
Tower servers
Tower servers zoals de Dell Poweredge T-series of HP Proliant ML350 servers zijn qua hardware nagenoeg identiek aan de rack servers, maar dan in groot tower formaat. Wat makkelijker weg te zetten i.p.v. in een rack te hangen en dankzij de grotere ventilatoren zijn ze iets stiller dan rack servers. Dit type plaats je dan ook makkelijker in huis. Ik zou er desondanks nog steeds niet naast willen werken.
Home servers
In home servers heb je 2 soorten; de home servers zoals de HP Microserver, Intel Nuc of zelfbouw systemen en de kleine tower servers zoals de HP Proliant ML310 of Dell Poweredge T130. Deze systemen beperken zich tot 1 processor met meestal 4 tot 8 cores, 4 geheugenslots en de optie om 4 a 5 schijven aan te sluiten. Ze zijn dus beperkter in kracht en mogelijkheden, maar wel een stuk stiller en zuiniger in verbruik. Qua geluid zijn ze te vergelijken met een normale computer.
Stroomverbruik
Het stroomverbruik is afhankelijk van de leeftijd, configuratie, gebruik en soort. Een open deur, maar hoe uitgebreider de server is, hoe meer verbruik. Alles afhankelijk van de load natuurlijk.
De basis van een HP Gen8/ Gen9 of Dell Rx20/ Rx30 server verbruikt ongeveer 100 watt. Afhankelijk van de processoren, schijven, andere componenten en instellingen kan dit aardig oplopen. Vooral de processors en HDD’s zijn van invloed, zeker SAS 15K RPM schijven. SSD’s verbruiken een stuk minder. Gemiddeld gaat een server met 2 processors en wat schijven al snel richting 150 a 175 watt, maar dit is puur een grove indicatie.
Home servers of kleinere servers verbruiken een stuk minder. Zelf gebruik ik 2 HP ML10 Gen9 servers. Gemiddeld verbruiken deze rond de 30 watt per stuk met 1 processor. Met enige configuratie en het uitschakelen van functies die niet in gebruik zijn. De HDD’s zijn voorzien van SSD cache en draaien amper. Gemiddeld starten ze 1x per dag even op.
Koeling
Servers hoeven niet in een datacenter te hangen om gekoeld te blijven. Wel moet je rekening houden met de locatie. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer kans op defecten en hoe harder de fans gaan draaien. De zolderkamer waar het in de zomer 35 graden wordt is wellicht niet de meest geschikte plek. De kelder waar het altijd koel is (maar niet te vochtig) is dan geschikter.
Schijven
Servers zijn wat ingewikkelder met schijven dan laptops of desktops. SAS, SATA, PCI-E, er zijn meerdere opties en meerdere valkuilen.
Formaat
Het formaat schijf wordt uitgedrukt in SFF (2,5 inch schijven) en LFF (3,5 inch schijven). Per server verschilt dit en staat het er in de omschrijving bij. Ik krijg soms de vraag of een server van SFF naar LFF omgebouwd kan worden. In principe kan dat, maar de kosten zijn hoog omdat het chassis aangepast moet worden. Daarnaast heb je nog PCI-E SSD’s. Deze worden intern aangesloten op het PCI-E slot (of sloten, verschilt per server) en zijn sneller dan de SAS en SATA schijven.
Opstarten
Van SAS en SATA schijven kan je wel opstarten, van PCI-E kan je meestal niet opstarten.
SAS en SATA
In een server met SAS aansluiting kunnen SATA schijven geplaatst worden. Andersom kan niet.
Om SAS schijven aan te kunnen sluiten heb je een raidcontroller of HBA nodig. Bij de meeste servers is deze aanwezig, maar niet bij allemaal. Is deze niet aanwezig, dan kan je alleen SATA schijven gebruiken.
RAIDcontroller
Om alles over RAID te behandelen kan ik een hele pagina vullen. Hier neem ik je in vogelvlucht mee in de basis van RAID. RAID (redundant array of independant disks) wordt gebruikt om bijvoorbeeld snellere opslag of betrouwbaardere opslag te creëren. Er zijn verschillende mogelijkheden, met elk zijn eigen voordelen en nadelen. Enkele van de meeste gebruikte RAID versies zijn:
RAID-level | Minimaal aantal schijven | Functie |
---|---|---|
0 | 2 | Koppelt 2 schijven aan elkaar tot 1 grote schijf. Snelste optie, maar bij verlies van 1 schijf is alles weg. |
1 | 2 | 1-op-1 kopie van de schijven. Op beide schijven staat dezelfde data. Bij uitval is alles nog aanwezig op de andere schijf. Nadeel is dat je 2 schijven nodig hebt en maar 1x de opslag hebt. |
5 | 4 | Data wordt verdeelt over de schijven met 1 parity schijf. Bij uitval van 1 schijf kan de missende data berekend worden door de raidcontroller. Dit is wel intensief waardoor het risico op een andere defecte schijf toeneemt. Zeker bij grotere schijven. |
6 | 5 | Gelijk aan raid 5, maar dan met 2 parity-schijven. Er kunnen daardoor maximaal 2 schijven wegvallen met behoud van data. |
10 | 4 | Koppeling tussen raid 1 en raid 0. |
Software- of hardwareRAID
RAID kan via software of via een raidcontroller ingesteld worden. In de meeste servers zit een raidcontroller omdat deze sneller is. Afhankelijk van de controller en extra opties kan je verschillende soorten configuraties maken. Je kan SAS en SATA door elkaar heen gebruiken, maar gebruik zo min mogelijk schijven met verschillende snelheden door elkaar heen. Dit kan de meest vage problemen veroorzaken.
Brackets
Om schijven toe te voegen aan de meeste servers heb je brackets of caddies nodig. Hierin bevestig je de schijf om vervolgens in de server te steken. Bij sommige home-servers heb je geen brackets nodig en kun je de schijven met schroeven monteren.
Hardware
Over hardware valt eigenlijk weinig te zeggen in het algemeen. Het gebruik van bijvoorbeeld een database server is anders dan die van een domeincontroller. Enkele zaken waar je op moet letten:
- Geheugen/ opslag kom je gemiddeld eerder tekort dan processorkracht;
- Bekijk de requirements voor de software die je wil draaien. Sommige software wil meer cores, andere een hogere kloksnelheid;
- Bekijk ook de compatibiliteit van de software die je wil draaien. Sommige software stelt specifieke eisen;
- Servers met DDR4 zijn nieuwer dan servers met DDR3, maar ook duurder. Bereken of dit meerwaarde heeft;
- Bekijk hoeveel uitbreidingsmogelijkheden je nodig hebt. In een 2u server passen meestal meer PCI-kaarten zoals NICs.
Meer tips? Lees onderstaande items ook eens.
- Kan mijn PC of laptop Windows 11 aan?
- Hoe lang gaat een accu mee op 1 lading?
- Worden onderdelen preventief vervangen?
- Wat zijn de voordelen van een (refurbished) zakelijke laptop?
- Nieuwe filters toegevoegd op de website
- Wij gaan verhuizen!
- Ondersteuning Windows 10 stopt in oktober 2025
- Welk formaat laptop heb ik nodig?
- Verschillen in processorsnelheid – de Turbo
- Verhoging verzendkosten per 1 januari 2023