Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?

Naast de processor is ook het werkgeheugen (ook intern geheugen, geheugen of RAM genoemd) van belang. Meer is altijd beter toch? Het kan in ieder geval geen kwaad, maar het is zonde van het geld als je het niet gebruikt.

Het belangrijkste is dat het in balans is. Een computer met een snelle processor en weinig werkgeheugen kan daardoor toch langzaam aanvoelen. Alle programma’s maken gebruik van het werkgeheugen. Een webbrowser heeft meestal niet zoveel nodig, terwijl games of videobewerkingssoftware wel veel geheugen vraagt. Hoe meer je tegelijkertijd doet, hoe meer geheugen je nodig hebt.

Daarnaast heb je ook nog de snelheid van het werkgeheugen. De discussie rond dit onderwerp is groot en met veel verschillende meningen. Persoonlijk ben ik van mening dat het relevant is als je het maximale uit je systeem wil persen, maar deze mensen zullen eerder voor nieuw dan voor refurbished kiezen. Persoonlijk zeg ik dan ook: liever meer geheugen, dan sneller geheugen voor hetzelfde geld.

Geheugenmodules

Hoeveel geheugen heb je gemiddeld nodig?

Werkzaamheden4gb6gb8gb12gb16gb32gb
Internetten, mailen en tekstverwerkenBasisJaJaJaJaJa
Films, Youtube en series kijkenJaJaJaJaJaJa
Foto en video bewerkingNeeBasis fotobewerkingFotobewerking + basis videobewerkingFotobewerking + basis videobewerkingJaJa
GamenNeeBasis spellenJaJaJaJa