Hoe lang gaat een accu mee op 1 lading?

Hoe goed is de accu nog? Waarom gaat de accu zo kort mee? Wat kost een nieuwe accu? Enkele vragen die ik vaker krijg over de accu’s van laptops. Daarom een kleine uitleg over de status van de accu’s en hoe lang deze mee gaan.

Laat ik eerst beginnen met de tijd die de fabrikant opgeeft. Die is in veel gevallen onrealistisch en gemeten in de optimale omstandigheden. Recent heb ik een volledig nieuwe HP laptop in handen gehad bijvoorbeeld. Volgens HP zou de accu 10 uur mee moeten kunnen op 1 lading. In de praktijk is de accu na 4 uur leeg bij normaal gebruik.

Ik probeer altijd een zo realistisch mogelijke inschatting te maken bij normaal gebruik. Dus niet alleen bij minimaal gebruik en op de laagste helderheid, maar bij een normale helderheid en tijdens gebruik. Maar dit is lastig en onnauwkeurig. De tijd wordt berekend op basis van het huidige verbruik en dat wisselt continu.

Om dit te ondervangen en een zo objectief mogelijke indicatie te geven over de status van de accu geef ik de huidige capaciteit van de accu aan. Als een accu nieuw bijvoorbeeld een capaciteit van 70Wh heeft en er is nog 60Wh van over dan is de capaciteit nog 85,7%.

Is de accu onder de 70% dan vervang ik de accu eigenlijk altijd al standaard. De kosten voor het vervangen verschillen per model. Voor de meeste modellen is rond de €50,- a €60,- een replacement accu te verkrijgen. Origineel is al snel boven de €100,-.

Accu